Tuesday, September 23, 2008

Ya Ramadhan....

Assalamualaikum....

Ramadhan tahun ini semacam tak terasa di hati. Entahlah, sudah hampir ke penghujung Ramadhan dah sekarang ini. Kalau dulu, rasa berbunga juga hati ini bila tibanya bulan Ramadhan. Maklumlah bulan yang penuh dengan keberkatan.

Sekarang ni, tak tahulah.

Mungkin suasana di sini (CFS IIU) yang banyak berbeza dengan waktu di sekolah dulu. Kalau dulu, setiap hari dapat dengar tazkirah. Setiap hari dapat mengingatkan diri dan mengisi ruangan kosong dalam jiwa. Sekarang? Ya Allah, rindunya aku waktu itu! Keluar sahaja dari sekolah, terasa jiwa ini semakin hari semakin kosong. Aduh.

Walaupun hanya tiga bulan masuk CFS ni, terasa sangat besar kesannya pada hati. Mungkin juga kesan cuti yang lama lepas SPM sudah cukup untuk mengosongkan jiwa ini.

Sedih rasanya bila berhadapan dengan krisis seperti ini. Salah saya juga. Terlalu cuai dalam menjaga diri. Terlampau menyisihkan kepentingan pengisian jiwa - walaupun sudah maklum akan kepentingannya - . Dah lama tak dengar ceramah. Walaupun di sini banyak juga yang menganjurkan kuliah2 agama.

Ya Allah, berikanlah kembali kepadaku rasa manisnya iman, ibadah dan sayangnya diri ini kepada Ramadhan-Mu...Allumma ballighna Ramadhan fil mustaqbal...amin...

2 maklum balas:

caliph said...

hurm..yep.taw xpe.
ak pun rse yg rmdhn kl neh kurg tkesan d ati.
npe ek..
tp,ko kire b'untg de kt uia lg..
ak neh..
kjutn budye gle..
wawa..
nk blk uia..!!

hanif_m_noor said...

jom balek same2...

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template