Saturday, May 9, 2009

Ini ke Pemimpin aku?

Saya ni dah lama tak post entri. Tapi isu Perak baru-baru ni...(yang sangat kelakar)...menyebabkan saya tergerak untuk menulis

Hampir semua tuduhan kedua-dua pihak adalah sama. PR kata BN tak hormat pelembagaan, BN kata PR langgar amalan demokrasi. Kalau BN kata PR gilakan kuasa, PR pun kata balik yang BN kemaruk nak mentadbir, tak dapat terima kenyataan jadi pembangkang.

Kalau saya nak cakap siapa betul dan siapa salah, mungkin saya tak ada maklumat yang cukup dan autoriti untuk melakukannya.

Tapi kalau ye pun, jangan la buat DUN Perak tu macam playground. Sekejap, tak benarkan Adun masuk, sekejap lagi, biarkan Dun bersidang bawah pokok (Pastu, sidang bawah pokok ni diiktiraf pulak sah oleh sebahagian pakar undang2), Sebab tak nak kalah, dorang (BN) pun mintak la nasihat undang-undang dari luar, Pastu FRU jaga Dun, tak nak benarkan orang masuk la, Tiba-tiba MB baru naik dengan perkenan Sultan, tapi masa tu, MB lama masih tak sah dilucutkan jawatan lagi, MB baru pun nak Exco sendiri, jadi die lantikla orang die, Jadi ada dua barisan Exco la sekarang ni. Entah dapat ilham dari mana, Setiausaha Dun pun keluarkan la arahan untuk bersidang tanpa kuasa, Pastu kuasa Speaker Dun dinafikan, Speaker tolak usul pun bole main-main tak setuju lak. Ha, pastu, sekarang ni sebab kemaruk sangat, nak berkuasa, Speaker pun diheret keluar DUN macam heret penjenayah (yang mengheret pun saya tak tahu ada kuasa ke tak).

Kelakar pulak dengar kebudak-budakkan ni. Macamlah diibaratkan sorang budak kecil yang nak sangat mainan, jadi die pun dengan bersungguh-sungguh nak dapatkan jugak mainan tu, walaupun bapak die tak kasi. Tak kesahla menangis ke, protes ke, bertikam lidah, tak nak dengar nasihat ke, kita pujuk pun tak lepas. Kalau itu, budak kecil, tak tahu ape yang betul, ape yang salah, tak mumaiz lagi, jadi kita pun boleh faham kalau dia tak nak dengar cakap. Samalah kalau tak nak ikut undang-undang ataupun kurang adabnya. Still boleh maafkan sebab masih cetek akal.

Tapi ini pemimpin saya dan rakyat Malaysia. Pemimpin yang sepatutnya lebih bijak, professional dan berkelayakkan daripada orang yang dipimpinnya. Kalau nak kuasa pun, buat la elok-elok. Paling kurang, jaga adab dan thiqah orang lain, jangan la memalukan diri sendiri. Kan tak sedap mata memandang.

Saya terbayangkan seorang pemimpin yang pandai mengatur, mencorak suasana, efisyen dalam pengurusan, bertolak-ansur, strategis, berakhlak, beretika dan sopan untuk jadi pemimpin saya. Kalaulah (selama ni) sumpah seranah dalam Dewan tu da tak boleh nak buang, paling kurang jangan la tambah keburukan tu dengan keterburu-buruan dan kebudak-budakkan.

Kan tak manis dipandang orang kalau seseorang yang sepatutnya dipandang hormat, ada kedudukan, tak jaga tatasusila. Ini bukan isu peribadi macam video lucah, atau ape-ape akhlak buruk di belakang rakyat. Tapi ini isu kebudak-budakkan di hadapan rakyat, di tempat yang sepatutnya undang-undang dijulang. Kalau bergaduh berebut barang kat pasar malam tu pun sangat memalukan. Inikan pula bergaduh untuk dapatkan kuasa kat tempat yang dah tetap dah peraturannya. Setiap orang ada hak masing-masing kan?

Saya tak katakan BN nak dapatkan kuasa dengan sebab yang jahat. Seperti kata-kata seorang rakyat, BN buat macam ni sebab nak membela rakyat die kat Perak (kelakar tak bunyinya? Takpela kan?). Fine. Tapi, kalau iya pun, ikut la track yang melambangkan kita ni seorang pemimpin. Sebagai contoh (dari sudut adab), Seorang pengarah urusan sebuah syarikat ingin mengurangkan pekerjanya, jadi, kalau ikutkan memanglah dia ada kuasa memecat begitu sahaja pekerjanya, tapi tak bolehlah dia sebagai orang yang dihormati memecat pekerjanya tanpa memberikan notis dan pertimbangan. Kan tak professional tu namanya. Kita ada hak untuk jaga nama baik kita sendiri.

Ni tak, orang dok kata macam-macam. Saya sebagai orang yang kurang penting pun rasa malu. Itu pemimpin aku kot!!!

Jadi sekarang ni, ramai orang kena tangkap (sebab isu ni), pastu ade pulak kes kena lepas balik sebab mahkamah tak lulus waran tangkap (macam mana bole tangkap dulu sebelum dapat waran, bole ke? Saya tak tahu). Saya memberi pendapat dari sudut yang mudah, bukan pelik sangat kalau anda memimpin, sebab memang sebelum ini (dan sekarang pun) anda adalah pemimpin.

Bukan untuk menimbulkan polemik, tapi, saya ni manusia, dan anda juga adalah manusia (majoritinya pun muslim)....

1 maklum balas:

muhammad firdaus said...

perak won't suffer dz chaos if najib didnt do such thing. uses people's money 2 buy PKR assemblymen. another thing, problem among PKR themselves. to compare their ideology with PAS', it's totally different. ulama' is d better umara'!

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template